12 Kasım 2013 Salı

0 – 3 YAŞ GURUBUNDA İŞİTME CİHAZI KULLANIMI

0 – 3 YAŞ GURUBUNDA İŞİTME CİHAZI KULLANIMI


0-3 YAŞ GURUBU İŞİTME CİHAZI KULLANMAYA BAŞLAYAN YADA BAŞLAYACAK OLAN BEBEK VE ÇOCUKLARIN AİLELERİNE PRATİK BİLGİ VE TAVSİYELER;

Bu yazının içinde  işitme cihazı kullanımında ilk bir yıllık zaman içinde  karşılaşılabilecek sorunlar , bu sorunları giderme yolları ve işitme cihazından maksimum faydalanmayı sağlayacak tavsiyeleri bulacaksınız.

İşitme kaybının hissedilmesi ve belirlenmesi ;

(Alıntı).....
''ACABA ÇOCUĞUNUZUN İŞİTMESİ NORMAL Mİ?
İşiterek konuşmayı öğrenme açısından ilk altı ay kritik bir dönem olduğundan, bebeklerdeki işitme kaybının yaşamın ilk üç ayı içinde belirlenmesi gerekmektedir. Ne denli ağır işitme kapıplı olursa olsun bir çocuğun yaşıtlarına yakın dönemde konuşabilmesi için, doğum sonrası ilk altı ayda tanısının konması, işitme cihazı kulllanmaya başlaması ve eğitiminin başlatılması gerekir. http://www.isitmekaybi.org/toplum/bebeki.htm alıntıdır.


Bütün bunların gerçekleşebilmeşi için işitme cihazının çocuğun kulağına takılması gerekir.
Bunun için en önemli olan parçalardan biri kulak kalıbıdır kulak kalıbının çok iyi bir şekilde alınması ve imal edilmesi gerekir bu parça çocuğunuz için gerekli ses düzeyini sağlayacak olan işitme cihazının kazancını tam olarak kulağa verebilmesini sağlar .
İşitme kaybının tespiti çok iyi yapılmış olsa bile ( daha önceleri bebeklerde işitme kaybı tespiti olarak BERA testi yapılıyordu.
Bu test de sadece belli bir frekans bölgesindeki işitme durumunu tespit ediyordu .Şimdi ise Oto akustik emisyon testi ,ABR (BERA) testi ASSR , TONE BURST, serbest saha ölçümlerinin hepsi birden yapılarak ve birlikte yorumlanarak gerçeğe çok daha yakın ve frekensa özgü işitme seviyeleri tespiti yapılabiliyor.

İlk alınan kulak kalıbında ufak tefek problemler yaşanabilir Bu genellikle karşılaşılabilen bir durumdur. Bunun sebebi kulak kanalının çok kuçük bir hacime sahip olması kulak kepçesinin çok esnek olması olabilir. Ya da kulak kalıbı ölçüsü işitme kaybının derecesine bağlı olarak yeterince derin alınmamış olabilir.

Ayrıca şu da olabilir bu kısım çok önemli,  aldığınız işitme cihazı pediatrik(çocuk) ayarlama formülü kullanılmadan, çocuklardaki standart değerler hesaba katılmadan yetişkinmiş gibi otomatik ayarlama yapılmış olabilir, bu durumda cihazın ötmesinin kesilmesi pek mümkün olmaz olsa bile çocuğa uygulanan kazanç değeri yüksek gelebilir ve çocuk sürekli huzursuzluk gösterip cihazı çıkartmak ister elini kulağına atar bir türlü cihaza alışamaz.

Her şey doğru yapılmışsa çocuk cihazı benimseyecek ve kullanacaktır yanlız ilk kalıpta çocuk başını sağa sola ani çevirmeler yaptığında yada kulak kepçesine dokunduğunda ara ara ötmeler olabilir, dikkat edilmesi gereken baş yukarıda ve kulak açıkta iken cihazda kulakta tam oturmuş vaziyette takılı iken sürekli ses çıkarmasıdır bu pozisyonda çocuk sürekli cihazı çıkarmaya çalışıyorsa veya sürekli bir ötme sesi duyuyorsanız kulak kalıbının tekrarlanması ve cihazın ayarlarının (feedback ölçümünün ) kontrol edilmesi uygun ayarlama formülünün kullanılıp kullanılmadığının kontrol edilmesi gerekir.

Bu gibi durumlarda, sürekli cihazı aldığınız firmaya gittiğiniz halde sorun bir türlü çözülmüyorsa çocuk için çok önemli olan zamanı boşa geçirmeden bölgenizde bulunan bir odyoloji kliniğine gitmenizi tavsiye ederiz .  Gittiğiniz klinikte KBB doktoru ile birlikte bir Odyolog bulunmasına dikkat ediniz.


Kalıbın çocuğun fiziksel gelişimine bağlı olarak ilk yıl içinde iki üç ayda bir yenilenmesi gerekebilir kalıbın yenilenmesi gerekmiyorsa bile kalıp hortumunun en geç iki ayda bir yenilenmesi iyi olur çünkü slikon hortum terleme ve dış etkenlerle sertleşecek hortumun kanal kısmı daralacaktır. Bu da akustik kazancın değişmesine azalmasına sebep olabilir unutmayın çocuğunuz sesleri doğru ve yeterli duyarsa konuşabilir. DOLAYISIYLA İŞİTME CİHAZINA TAKILAN KİŞİYE ÖZEL KULAK KALIBI ÇOK ÖNEMLİDİR.


Her şey yolunda iken cihaz birden sürekli ötmeye başlayabilir Bu durumda çocuğun kulağında buşon(kulak kiri) birikmiş ve kulak kalıbını tıkamış olabilir cihaz bu durumda sizinde duyabileceğiniz gibi ötebilir.Yada hortum sertleşerek kıvrım yerinden çatlamıştır yine sürekli öter veya kulak kepçesi ve kanalı büyümeye bağlı olarak genişlemiştir o zamanda öter bu gibi durumlarda vakit geçirmeden işitme cihazı firmasına başvurmanız gerekir.


Çocuğunuzu işitme cihazı takmaya alıştırma tavsiyeleri


Eğer çocuk bir yaşından küçükse;

gün içerisinde bebeğin zamanının bir kısmı uykuda geçiyordur. Çocuk uyku saatinin sonuna doğru geldiğinde ve hala uyurken işitme cihazını kulağına ,üzerine yatmayacak ve kulağının üzeri kapanmayacak şekilde takabilirsiniz (gece uykusunda cihazı takmayın sadece ilk alıştırma döneminde gündüz uykusunda siz başında iken uyanmaya yakın cihazı takın ve çalıştırın)  çocuk uyandığında cihaz sayesinde çevresindeki sesli dünyayı fark edecek ve zaman içinde bu dünyaya açılan kapının taktığı bu cihaz vasıtasıyla olduğunu hissedecektir unutmayın bebeklerin ve küçük çocukların çevreye olan dikkat ve duyarlılığı bizden çok daha fazladır.

Eğer çocuk bir yaşından büyükse;

 artık yavaş yavaş sizinle oyun oynamaya başlamıştır. Çocuğunuza işitme cihazını benimsetmek için cihazı kapalı çalışmıyor durumda iken kendi kulağınıza takabilir, daha sonra oyun gibi yaparak ,işitme cihazını çalıştırarak onun kulağına takar  çevre seslerini ve sizin sesinizi işitme cihazı vasıtasıyla duyduğunu hissettirebilirsiniz . Eğer iki cihazı varsa birini kapalı olarak  kendi kulağınıza diğerini de açık olarak çocuğunuzun  kulağına takarak benimsetebilirsiniz. Merak etmeyin cihazın kendisine olan yararını bizlerden  çok daha kısa sürede kavrayacak ve cihazı takmak isteyecektir.


Çocuğunuza işitme cihazı alacaksanız mutlaka bir odyolog,uzman odyolog kontrolünde yapılmasını tavsiye ederiz.

Çocuklarda işitme cihazı seçimi takılması ayarlanması ve kontrolü yetişkilerden farklıdır yanlış yada eksik uygulamalar gelinebilecek başarılı noktayı eksik bırakabilir.


Mutlaka işitme cihazı kullanımıyla birlikte bir eğitim desteği de araştırılmalıdır. Bu konuda odyolog ve özel eğitimcilere başvurunuz. 

Çocuğunuz belli aralıklarla,  odyoloji kliniklerinde cihazlı ve cihazsız işitme testlerine tabi tutularak, alınan sonuçlara göre çocuğunuzun işitme cihazlarının ayarlarının güncellenmesi gerekebilir maksimum başarı için bunu da mutlaka yaptırın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder