22 Kasım 2013 Cuma

ÇOCUĞUMA HANGİ MODELDE , HANGİ TİPTE VE HANGİ TEKNOLOJİ DÜZEYİNDE İŞİTME CİHAZI ALMALIYIM ?

Aslında bu sorunun  cevabı,  çocuğun işitme kaybının nedeni , işitme kaybının drecesi , işitme kaybının tipi, yaş grubu,    işitsel sözel gelişimi ve buna bağlı olarak sosyal ihtiyaçlarına  göre farklılık gösterebilir.

İşitme cihazları firmalarından bazıları (dünya genelinde arge yatırımı ve pazarpayı daha yüksek olan daha köklü geçmişe sahip firmalar)  bebek ve çocuklara yönelik (pediatrik) işitme cihazı  modelleri  üretmişlerdir.
Bu işitme cihazı modelleri, bilimsel gelişmeler, birey ihtiyaçları ,farklı bireylerdeki  işitme cihazı uygulma sonuçları, ailelerin beklentileri değerlendirilerek , araştırma ve geliştirme labaratuvarları tafından  tasarlanmış fiziksel yapı ve teknolojik özelliklere sahip modellerdir.

Biz de bu yukarıdaki sorunun cevabını   çocuklara özel üretilen  modelleri inceleyerek vermeye çalışalım.

Çocuklara  özel üretilen  işitme cihazı modellerini iki farklı  açıdan  ele alalım

1- Fiziksel özellikler
2- Yazılım ve teknoloji  özellikleri

Fiziksel  özellikler açısından  daha dayanıklı kabin tasarımı ,suya,tere,neme ve toza karşı daha fazla dayanıklılılk, mümkün olduğunca  küçük tasarım özel boynuz yapısı , güvenlik açısından  pil kapağı kilidi,program  ve kazanç düzeyi sabitliğini  sağlayabilmek için manuel kontrol kilidi.
Çocuğun  cihaza daha sıcak yaklaşmasını sağlayabilecek farklı,eğlenceli  renk seçenekleri, bazı modellerde farklı desen ve çizgi film karakteri çıkartmaları  kabin üzerine yapıştırılabiliyor.

Yazılım ve teknoloji düzeyi açısından  ;  işitme cihazı  bilgisayar teknolojisinin  gelişimine paralel olarak  oldukça gelişti.  Bir çok  teknoloji (wireless,bletooth,otomatik adaptivite,smart teknoloji,vb.)  işitme cihazlarında kullanılıyor . Ancak çocuklara özel  model üretimi yapan firmaların ürettiği işitme cihazı modellerine baktığımızda  özellikle   0-3 yaş grubu  ve   henüz konuşma gelişimini tam olarak sağlayamamış çocuklarda , gelişmiş teknoloji kullanımının sınırlı olduğunu  görüyoruz.Bunun yanında  çocuk için önemli olan  birçok standart veriye  göre  çocuk işitme cihazı modelleri için yazılım geliştiriliyor  (örn dış kulak yolu hacmi,gercek kulak kazancı farkı hesaplaması  DSL V5  pediatrik  uygulama formülü  bu formül  çocukların özellkle tiz frekanslardaki  kaybını daha iyi karşılayarak  konuşmann öğrenilmesi ve anlaşılmasında  başarının  sağlanması için  geliştirilmiş evrensel bir hesaplama formülüdür.)

Buradaki amaç ve mantığın, çocuğun  gelişim aşamasında olan  işitme sistemini  geliştirmeye teşvi edecek seviyede  olan teknoloji kullanımının olumlu sonuçlar vermesi olabilir

Yıllar süren çalışmalar ve hasta takipleri sonucunda  çocuklarda  yeterli miktarda  teknoljik özellik  bulunduran çocuk işitme cihazı  modelleri üretilmektedir.

Bizim ülkemizdede  SGK sosyal güvenlik kurumu çocuklar için ödemesi  yapılacak işitme cihazlarının standartlarını  yaş grubuna göre  belirlenmiştir.Bu standartları  dışında  verilen cihazların  ödemesini SGK yapmamaktadır.




  Sonuç  olarak  bizim  çocuklardaki işitme cihazı  seçim yaklaşımımız;  çocuğun  işitme kaybı tipi ve derecesi, çocuğun yaşı ve  konuşma gelişimi göz önüne alınarak  yeterli düzeyde teknolojisi olan  özellikte,çocuklar için üretilmiş içinde pediatrik  fitting(ayar) förmülü olan yazılım içeren işitme cihazı  modellerini   çocuklara  öneriyoruz ,çocuğun işitme kaybı nedeni ve  tipine  bağlı olarak , işitme kaybının  kısa sürede artması söz konusu olabilecek, işitme kayıplı çocuklarda,işitme cihazının kazanç değerlerini bu duruma göre seçiyoruz ve öneriyoruz.Bunun yanında  işitme cihazının cihazının  darbeler ve sıvı temasına dayanıklı bir model olması da çok önemlidir

. Çocuğun yaşına,kulağının anatomik yapısına göre bebek veya çocuk boyutu boynuz  kullanılmalıdır. Kulak kalıbının  işitme kaybının frekanslara göre dağılımına uygun  olarak yapılması (kısa kanal uzun kanal ,vent,kalın tüp vb.) çok çok önemlidir.Mutlaka çocukta cihaz kulağında iken feedback testi yapılmalı eğer kalıptan veya başka bir sebepten, feedback (ıslık sesi -ötme sesi) kesici devre tarafından  cihazın kazancı sınırlandırılıyorsa kalıp tekrar yapılmalı ve kalıp yaşa göre sıklıkla kontrol edilmelidir.Kulak kalıbının hortumu (tüpü) iki en fazla üç ayda bir yenilenmelidir.


Çocuğunuza uygun cihazı almalısınız annelik ve babalık iç güdüsüyle ben çocuğuma en iyi (pahalı?) cihazı alırım yaklaşımı çok  doğru bir yaklaşım olmayabilir.
Tavsiyemiz  bulunduğunuz bölgede ve ya yakınlarda  bulunan bir Üniversite hastanesi yada  Sağlık  Bakanlığına bağlı Eğitim Araştırma Hastanesindeki  Uzman Odyolog yada  Odyologdan hem  uygulanacak işitme cihazının sahip olması gereken asgari özellkler  hemde işitme cihazı ile birlikte uygulanabilecek işitme cihazı eğitimleri konusunda  bilgi almanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder