13 Ocak 2015 Salı

İşitme Cihazı adaptasyonu ve çocuğun konuşma gelişimi takibinin yapılması..


Eğer  işitme  kaybı  olduğu tespit edilen bir bebeğe sahipseniz  , öncelikle  üzerinizdeki  şaşkınlık ve üzüntüyü  bir an önce üzerinizden atın . Çünkü  önünüzde  çocuğunuzun konuşma gelişiminin sağlanabilmesi için kısıtlı ve  çok önemli bir zaman var. Kendiniz için üzülecek zamanınız yok  çocuğunuzun  konuşması , iletişim becerilerini geliştirmesi  duygusal gelişimini sağlayabilmesi için  gereken çok değerli zamanı kendinize harcamayın.

İşitme kayıplı çocuklar 0 -2 iki yaş dönemi  içerisinde  cihazlandırıldıkları ve  özel eğitim ile desteklendikleri taktirde  yaşıtları gibi bir iletişim becerisine sahip olabiliyorlar .

İlk olarak  en önemli nokta çocuğunuzun  doğru işitme cihazı ile  cihazlandırılması  zaman içinde işitme  durumu  ile ilgili yapılacak test sonuçlarına göre  cihaz ayarlarının  (frekans cevabı ve amplifikasyon düzeyi) güncellenmesi ve takibi  yani cihaz  3 ay aralıklarla   çocuğun gelişimi doğrultusunda takip edilcek  demek oluyor bu, işitme cihazını alıp  konuşsun diye beklemiyoruz.

Düzenli olarak kontrollerimize gidiyoruz .Peki çocuğunuza hangi işitme cihazını almalıyım  Bunun için  mutlaka  eğitim süreci konusunda da bilgili   işitme cihazı uygulaması ve takibi yapan bir tarafsız klinikten , bu klinikteki  konusunda TECRÜBELİ  bir odyolog tan destek yada fikir almaya bakın. Bu konuda odyoloji  ile  ilgili KBB hekimleri ve İşitme cihazı konusunda tecrübeli odyometristler den de  bilgi ve destek alabilirsiniz.

Peki  bu klinikleri  nasıl bulacaksınız .Çocuk  işitme cihazları ve eğitimleri konusunda tam teşekküllü  klinikler ülkemizde bazı üniversite hastaneleri ve bazı eğitim araştırma hastaneleri bünyesinde  bulunuyor. Bulunduğunuz  ilde olmasa bile bulunduğunuz  coğrafi  bölgede  mutlaka  bir  bölge eğitim araştırma hastanesi yada üniversite hastanesi bulunuyordur.Yeni doğan  taraması  koordinasyon  hastanesi  bulunuyordur .Çocuğunuz için oraya ulaşmanızı tavsiye ederiz.

Çocuğunuzun işitme cihazı takıldı ya sonra; öncelikle siz aile olarak bir aile eğitimine tabi tutulacaksınız ve çocuğunuz takip edilecek gelişim ve eğitim sürecinde gerekli ayarlamalar yapılacak.

Gerekirse, okul öncesi ve okul döneminde  çocuğunuza konuşmaları zorlu sınıf ortamı veya gürültülü  ortamlarda kullanılan  işitme cihazıyla birlikte çalışan FM sistemleri ve yardımcı dinleme sistemleri  tavsiye edilecek. Her şey yolunda ise  bu takipler  aralıkları uzayarak 18  yaşına kadar devam edecek . Çocuğunuz  normal gelişimi ve normal eğitim sürecinin yanında  özel eğitimde  alması gerekecektir.

18 yaşından sonrada  6  aylık ve yıllık periyotlarla kişinin işitme cihazı ve işitme kaybıbnın takip edilmesi  gerekli durumlarda müdahaleler yapılması gerekebilir.

Eğer  bu süreç istenilen düzeyde başarılı olmaz ise  vakit kaybetmeden çocuğunuz  işitme  gelişimini tamamlayabilmesi  ve sözel  iletişim becerileri kazanabilmesi için uzman hekim  kararı ve odyolog onayı ile  koklear implant yapılması tavsiye edilebilir.

Son  dönemlerde ülkemizde oldukça yaygınlaşan bu yöntem sizi korkutmasın oldukça başarılı sonuçların,eğitim ve aile desteği ile alındığını gözlemliyoruz. implant  sonrasında da eğitim ve takip süreci odyolog kontrolünde  devam edecektir.

Çocuğunuzun işitme  cihazının   da  implantının dış parçasıda belirli sürelerle yenilenmesi gerekir.

Çocuğunuz için...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder