21 Şubat 2016 Pazar

İŞİTME CİHAZI VE KULAK KALIPLARININ KONTROLÜ

İşitme cihazları ve kulak kalıpları bakımı

Biz anne babaların bakıcıların ve öğretmenlerinin çocuklarının işitme cihazlarının başarılı kullanımında katkıda bulunabileceklerine inanıyoruz ve katkıda bulunmaya davet ediyoruz.
İşitme cihazlarının ve kulak kalıplarının sağlıklı kullanımı ve nasıl yardımcı olabileceğiniz hakkında bilgi edinmek için lütfen aşağıdaki bilgileri okuyun .

İşitme cihazının günlük kontrolü

İşitme cihazları, iyi çalışmasını sağlamak için dikkat edilmesi gereken hassas cihazlardır. Çocuğunuza işitme cihazını takmadan önce, hızlı bir görsel muayene ve dinleme yaparak çalıştığına onay vermelidir. İşitme cihazları anne baba veya bakıcı tarafından her gün takip etmelidir bu takip aşamalarının bir listesi aşağıda verilmiştir:

Görsel tespit

  • İşitme cihazı açma kapama anahtarları ve / veya ses kontrolleri varsa, bunların çalıştığından veya çalışmadığından emin olmak için onları kontrol ediniz.
  • Kulak kalıbının hortumu çatlak, delik ya da kıvrılarak tıkanmışmı hortum ile kalıp birbirine yapışık sabit mi?
  • Hortum işitme cihazı boynuzuna tam olarak oturmuş mu?.
  • Kulak kalıbının ses çıkış ucu kulak kiri veya başka bir madde ile tıkanmış mı ? Kulak kalıbı hortumunun içinde nem ve ıslaklık olmadığından emin olun

Dinleyerek Kontrol

Bir ebeveyn veya bakıcı çocuğun kulağına işitme cihazını takmadan önce her gün işitme cihazını dinlemek gerekir. Cihazın açılış sinyalini (dijital cihazlarda) dinleyin,olağan çalışma sesinde kesikli çalışma veya çatırtı sesleri var mı? dinleyin. İşitme cihazı düzgün çalışmıyorsa, bunu günlük çek yaparak, hemen fark edeceksiniz. Eğer bir sorun olduğunu düşünüyorsanız, işitme cihazı uzmanını arayın.

İşitme Cihazı Ve Kulak kalıplarını Temizleme

Çocuğunuzun işitme cihazının doğru çalışmasının devamlılığını sağlamak için kulak kalıplarını temiz tutmak, uygun periyotta yenilemek , filitrelerini kontrol etmek gerekliyse değiştirmek ve kulaktan çıkartıldığı zamanlarda güvenli şekilde kendi kutularında saklamak gerekir.
Günlük bakım
  • Kulaktan çıkardıktan sonra yumuşak bir bezle kulak kalıbını siliniz.
  • Kalıp hortumunu kantrol edin cihazı kualağa takmadan avcunuzun içine alarakçalıştırın ,ses gelip gelmediğini kontrol edin ,eğer ses gelmiyorsa ve içinde bir kulak kiri görüyorsanız kulak kalıbını işitme cihazından ayırarak kalıp hortumunu bir misina yardımıyla temizleyin .Misinayı kalıp hortumunun içinden birkaç kez geçirerek bunu yapabilirsiniz. Keskin nesnelerle kulak kalıbını temizlemeye çalışmayın. Kulak kalıbının temiz tutulması , kulak kiri sebebiyle oluşacak sorunları engelleyecektir.
  • işitme cihazı pilini test edin bunu alacağınız bir pil ölçer yardımıyla yapabilirsiniz ancak pil ölçeriniz yoksa işitme cihazını avucunuzun içine alarak çalıştırın cihaz açılış sinyalini verdikten sunra ıslık sesine benzeyen sürekli bir ses çıkarır (feedback sinyali) eğer pil seviyesi düşük ise bu ses kısa kısa iki veya üç sefer duyacağınız genellikle daha tok bir pil bitiş uyarı sinyali verecektir eğer bu sinyali duyduysanız cihaz çalışıyor olsa bile işitme cihazının pillerini değiştirin.İşitme cihazı uzmanı bu kontrolü evde nasıl yapacağınızı size gösterecektir.
  • pislik birikmesini veya nemi önlemek için işitme cihazını yumuşak bir bezle siliniz.
  • İşitme cihazı kapalıyken pil kapağını açık tutun
  • Kullanılmadığı gün boyunca kuru ve serin bir yerde saklayın eğer çok fazla ter veya nem e maruz kalıyorsa işitme cihazını geceleyin kurutma kabı içinde muhafaza edebilirsiniz.
Haftalık ya da Periyodik Bakımı
  • Haftalık yada 15 günde bir kalıbını yıkayın.
  • işitme cihazından kalıbını ve tüpünü çıkarın.
  • kulak kalıbını yıkamak için ılık su ve sabun kullanın.
  • Dikkatle kurulayın ve tüp nemi uzaklaştırmak için bir kulak kalıbı hava üfleyici kullanın. (puar – hava pompası)
  • o gece boyunca kurumaya bırakın ve ertesi sabah işitme cihazına kulak kalıbını yeniden takın.
  • Hava üfleyiciler kulak kiri sökücü tabletleri, nem gidericiler ve diğer sarf malzemelerini işitme cihazı uzmanınızdan yada işitme cihazı satış ve uygulama merkezlerinden temin edebilirsiniz.



1 yorum: